door Koen Nevens
1. We schrijven 12 februari 2008. Het Hof van Beroep te Parijs wijst een arrest waarin het 'deelnemingsreglement' aan Temptation Island (Île de la Tentation) op vordering van een ex-deelneemster wordt geherkwalificeerd tot een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur. "Quel talent, quel courage!", was de reactie op een Franse blog inzake arbeidsrecht. Het Hof overwoog meer bepaald dat "l'existence d'un contrat de travail ne dépend ni de la volonté des parties ni de la dénomination de la convention mais des conditions de fait dans lesquelles est exercée l'activité de la personne concernée". Na een analyse van het zogeheten deelnemingsreglement komt het Hof tot het besluit dat er wel degelijk sprake is van "arbeid" en van "gezag", twee van de drie essentiële elementen van een arbeidsovereenkomst. Ook het derde element "loon" acht het Hof bewezen, want de ex-deelneemster had, naast tal van voordelen in natura, tevens een som van 1.525 euro netto ontvangen.
Ook het Franse Hof van Cassatie zal zich binnenkort over de zaak moeten uitspreken, omdat het productiehuis van de Franse versie van Temptation Island, niet geheel onverwacht, een voorziening tot cassatie heeft ingediend tegen het arrest van het Hof van Beroep van Parijs, dat in de ogen van het productiehuis en tv-zender TF1 een kwalijk precedent heeft gecreëerd.
2. De zaak is vooral interessant wat betreft het begrip "arbeid". Naar Belgisch recht wordt aangenomen dat een arbeidsovereenkomst "beroepsarbeid" vereist, een begrip dat soms zo wordt geïnterpreteerd dat de arbeid de werkgever tot nut moet strekken en soms zo dat de (potentiële) werknemer het oogmerk moet hebben om met die arbeid in zijn levensonderhoud te voorzien, hetgeen wel eens wordt gereduceerd en gesimplifieerd tot de vraag of (potentiële) werknemer voor zijn arbeid wordt vergoed en wat dan wel de omvang is van deze vergoeding (Zie hieromtrent B. Lietaert, "Als sport nutteloos is", (noot onder Arbrb. Tongeren 6 maart 2006, RABG 20061051 e.v.). Voor Marc De Vos zijn deze twee interpretaties twee zijden van dezelfde medaille (Loon naar Belgisch arbeidsovereenkomstenrecht, Antwerpen, Maklu, 2001, 96-97).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten