25 januari 2010

Eerste Varlez-lezing: start van interdisciplinaire ontmoetingen aan de UGent

Binnen het hoger onderwijs is er steeds minder oog voor elkaars disciplines. Een aantal collega’s vande faculteiten Letteren (Jasmien Van Daele), Politieke en Sociale Wetenschappen (Carl Devos) en Rechtsgeleerdheid (Dirk Heirbaut, Patrick Humblet en Willy Van Eeckhoutte) van de UGent heeft daarom het initiatief genomen om de Louis Varlez-lezingen te organiseren op de grens van verschillende vakgebieden.

Varlez was in het begin van de 20e eeuw verbonden aan de Gentse Rechtsfaculteit, maar hield zich ook bezig met sociologisch onderzoek. Hij zal echter vooral de geschiedenis ingaan als de bedenker van het “Gentse systeem” van werkloosheidsverzekering dat in het buitenland een groot aanzien genoot. Na zijn professoraat trad hij in dienst van de Volkenbond en werkte als ambtenaar van de Internationale Arbeidsorganisatie de grondslagen van de multinationale migratiereglementering uit. Het leek ons gepast om een dergelijk kosmopolitisch en veelzijdig Gents academicus te kiezen als boegbeeld voor ons initiatief.

We wensen o.a. jonge wetenschappers (3 à 4 maal per jaar) een forum te geven om hun (lopend)onderzoek voor te stellen aan een zo breed mogelijk publiek (academici, praktizijns, studenten, enz.). Op donderdag 25 februari 2010 houden wij om 17:00 uur onze eerste lezing in de Zaal Rector Blancquaert van Het Pand, Onderbergen 1 te Gent. Na een korte inleiding over het opzet van het initiatief zal Jasmien Van Daele het belang van de figuur van Varlez duiden. Daarna wordt de aanwezigen een receptie aangeboden.

We hopen u te mogen verwelkomen.

Namens de werkgroep,

Patrick Humblet
Jasmien Van Daele
Carl Devos
Dirk Heirbaut
Willy van Eeckhoutte

2 opmerkingen:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.